Om kompetansemegling

Forskningsbasert kompetansemegling, eller bare kompetansemegling, er en metode og et virkemiddel for å sette igang forskningsprosjekter i bedrifter og virksomheter.
Metoden er mest kjent som et virkemiddel under VRI (Virkemiddel for Regional Forskning og Innovasjon), som er en landsomfattende satsing på forskning for næringslivet i alle fylker. VRI-prosjektene finansieres av Forskningsrådet og det enkelte fylke.

Kort fortalt foregår kompetansemeglingen slik:
1. En forsker/kompetansemegler tar kontakt med en bedrift/virksomhet
2. Kompetansemegler gjennomfører besøk i virksomheten for blant annet å kartlegge om bedriften/virksomheten har behov for forskning
3. Dersom slikt behov blir identifisert, så kobles bedriften/virksomheten opp mot det forskningsmiljøet og den forskeren som kan gjennomføre prosjektet
4. FoU-prosjektet gjennomføres som et samarbeid mellom bedrift/virksomhet og utførende FoU-miljø

I Telemark blir kompetansemeglingen benyttet som metode for bedrifter og virksomheter i opplevelsesnæringene. Prosjektet, som startet i 2008, heter "FoU-basert innovasjon i opplevelsesnæringene i Telemark".

Perspektivet på metoden er at den skal være behovsstyrt. Med behovsstyrt menes i denne sammenheng at det er næringslivet selv (den enkelte bedrift eller virksomhet) som skal definere sine forskningsutfordringer. Prosjektene skal gjennomføres i og for bedriftene og være nyttige for den enkelte bedrift/virksomhet som deltar i ordningen.

Kontakterperson: Anne-Guri Kåsene, kasene@tmforsk.no.

Se om VRI-satsingen i video om kompetansemegling og bedrifter: